Ik hou van deze wereld, van de oneindige rijkdom van kleuren, geuren, geluiden, vormen. Altijd in beweging. 

Achtergrond
Ik groeide op in het noorden van ons land, aan het Paterswoldsemeer. Vrijwel al mijn herinneringen zijn van het leven buiten: De geur van de bast van de grote klimboom, de roodborst met een nest in het fietsenhok en de honderden spinnenwebben waar je door heen moest als je het schuurtje inliep… 
Maar ook: Zittend aan het water bij het meer van ons huis, vlogen mijn gedachten vanzelf mee met de golven, mij in stilte achterlatend… Een spontane, natuurlijke meditatie van een kind.

In mijn studie zit een heel andere kant van mij: Industrieel Ontwerpen aan de TUDelft was technisch, praktisch, creatief en artificieel. Ik hou van de technologische ontwikkelingen èn van de praktische creativiteit die op dit moment nodig is om te ontdekken hoe we kunnen blijven leven op deze planeet. Dat maakt ook dat ik met veel plezier werk op De Ceuvel in Amsterdam Noord: met zijn allen heel praktisch kijken hoe het ànders kan, duurzamer, socialer.

 

Burnout, mindfulness en meditatie

De huidige cijfers over stress en burnout raken me, vooral de grote hoeveelheid jongvolwassenen die onder spanning blijken te staan. Omdat ik weet dat het niet nodig is, en het tegelijkertijd ook snap: zelf kreeg ik op mijn 31e een burnout. Door een combinatie van een druk sociaal leven, lage eigen faal-bestendigheid en een slechte werkrelatie. En dat terwijl ik heel veel van mijn werk hield (het ontwerpen van natuurspeeltuinen).

 

Klinkt misschien gek, maar de burnout heeft me veel gebracht: Ik waardeer mezelf meer, laat me niet zo snel gek maken (ook niet door mezelf), kan steeds beter ‘nee’ zeggen en heb ontdekt dat anderen die helderheid juist erg waarderen. Maar bovenal: ik kan weer volop genieten van het moment. En dat geeft alles weer de rijkheid die ik als kind ook ervaarde. Alles krijgt meer kleur, contacten met vrienden, geliefden, de natuur en mijn werk.

 

Dat gun ik jou ook.

 

De Chinezen hebben een gezegde: ‘Je kunt niet voorkomen dat de vogels van verdriet komen overvliegen, maar wel dat ze nesten maken in je haar’. Ze hebben gelijk: je kan niet ‘nooit meer stress’ krijgen, maar je kan wel zorgen dat je er anders mee om leert gaan. Daarom geef ik Mindfulness en Meditatielessen. Want inzichtmeditatie helpt daar al duizenden jaren bij, en mindfulness al een paar decennia.

 

Afgestudeerd als ingenieur en geboren als nuchtere noordeling doe ik dat niet zwevend met mn hoofd in de wolken maar stevig met mijn voeten op de grond. Met liefde voor de wereld om me heen.

Anke Wijnja

Gegevens

Anke Wijnja, geboren in Groningen (1972)
Woont met man Mathieu en kinderen Isa en Zep in Amsterdam Noord. (Oh ja, en met poes Maus).
Maakt deel uit van De Ceuvel, een duurzame broedplaats in Noord. Daar is ze onder andere de ‘ParkRanger’ van het Zuiverend Park (
Zie daarvoor ook op: De Ceuvel en dit artikel)
Naast haar werk als Mindfulness- en Meditatietrainer gaat ze met mensen de natuur in. Vanaf voorjaar 2019 zal ze dat combineren met meditaties. Volg daarvoor de ontwikkelingen op de site thenatureconnection.nl 

Anke is cum laude afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft (Industrieel Ontwerpen), en heeft daar een 8-tal jaren lesgegeven als ontwerpcoach. 
Ze is gecertificeerd mindfulness trainer sinds 2018, en lid van de VMBN (cat.1). 

Meditatie & Mindfulness achtergrond
Alles is continu in beweging. Dat geldt ook voor mij en zeker op dit vlak.
Meditatie maakt al van kinds af aan op een heel natuurlijke manier deel uit van mijn leven. ‘Officieel’ ben ik het sinds mijn burnout echt gaan ontwikkelen (ruim 15 jaar). Ik ben nieuwsgierig, dus heb aan veel verschillende tradities ‘gesnuffeld’ of me er behoorlijk ver in verdiept. Dat maakt ook dat ik de (mindfulness)training vanuit een breed perspectief kan geven en ik je vragen ook vanuit dat perspectief kan beantwoorden (ik zit niet vast aan één referentiekader). Uiteraard gaat ook mijn ontwikkeling door.

Enkele tradities/leerscholen uit mijn ontwikkeling:
Hatha Yoga  – soort basisvorm van yoga, waar beweging, ademhaling en meditatie worden gecombineerd (Irmtraut de Wreede, 1998 – 2003)
Healing Tao – Oud Chinees ‘gezondheidssysteem’ met een combinatie van bewegingen (Chi Kungs) en meditaties. (Dirkje Veltman e.a. – t/m Fusie III, 2004 – 2012)
Traditionele meditatie – zitmeditatie, visualisaties, mantra’s (O.a. Tijn Touber, Stadsverlichting, etc 2012-nu)
Tibetaanse meditatie/Dzogchen – inzichtmeditaties, hartmeditaties, omgaan met emoties, vergevingsmeditatie, zelfheling etc. (José Antonio Manchado, 2013-nu)
Mindfulness/Vipassana – aandachtsmeditaties, inzichtmeditaties, yoga, (divers, 2017-nu)
Mindfulnesstrainer opleiding – Certificaat voor Mindfulnesstrainer (Centrum voor Mindfulness, Amsterdam 2018). Lid VMBN, categorie 2 sinds 2019.
Natuurcoaching – Diploma basisopleiding (Innersteps, Hilversum 2020).
MindfulWalk & Mindful Run –  instructeursopleiding (MindfulRun Nederland, Arnhem 2020). Licentie voor geven van trainingen Amsterdam Noord 2021

persoonlijk contact?

Als je het fijn vindt om me persoonlijk te ontmoeten of te spreken, om te kijken of het klikt. Of als je een vraag hebt, twijfelt, of iets anders: neem dan contact op. Via email, of maak hier een afspraak voor een telefonisch contact (je kan ook gewoon bellen, maar de kans is groot dat mijn telefoon dan uit staat (-; )

wil je meer over me weten?

Mijn grote liefde voor natuur komt terug in mijn ‘andere’ bedrijf: The Nature Connection. Waarmee ik met mensen de natuur in ga, hen laat ervaren hoe rijk de wereld is en dat ze daar deel van uitmaken….
www.thenatureconnection.nl

Meer over mijn landschapsontwerp kan je terugvinden op www.bureaufonkel.nl 

Op De Ceuvel houd ik me bezig met het Zuiverende Park. Zie daarvoor ook
dit artikel en dit artikel.

Als je op de hoogte wilt blijven kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief of blog:

Mijn stem eens horen?

Dat kan! Veel mensen vinden de stem van degene die hun meditatie begeleidt belangrijk.
Heb jij dat ook? Probeer dan eens de 3-minuten meditatie uit die ik voor je heb opgenomen. Dat kan nu meteen (je hoeft ook niet eerst iets in te vullen) en zo kan je tegelijk ontdekken of de manier waarop ik meditaties begeleid je bevalt.

too often grown ups have forgotten how to play
Locatie

De Ceuvel
Korte Papaverweg 2L
1032 XS Amsterdam

Contact

info@ankewijnja.nl
+31 (0)621546663