Minder rennen, meer leven?

Mindfulness en meditatie ontwikkelen iets waar veel mensen in deze tijd behoefte aan hebben: aandacht. even stilstaan. bij het moment en bij jezelf. zonder oordeel.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die mediteren beter bestand zijn tegen stress, beter kunnen omgaan met problemen en helderder keuzen kunnen maken. Maar het doet meer dan dat. je gaat er ook meer intens van leven. Je wordt weer bewust van waar je bent, met wie je bent, van wat je zintuigen beleven en je beleeft dat moment ineens helemaal mee. 

Klinkt geweldig, maar hoe doe je dat? Misschien heb je al gemerkt dat het iets anders is dan ”je gedachten uitzetten’, want dat is vrijwel onmogelijk vol te houden. En het is ook niet persé ‘stil op een kussen zitten’, er zijn namelijk genoeg andere manieren om te mediteren. 

Als jij graag wilt ontdekken wat het is en hoe je dat zelf kunt doen, wil ik je heel graag daar bij begeleiden. De 8-weekse Mindfulness Training geeft je een goede basis. Wil je je Mindfulness weer oppakken en heb je ooit al een 8-weekse gedaan? Doe dan mee met de opfriscursus of een stiltedag! Voor diegene die zich juist wil verder wil verdiepen in mindfulness en andere vormen van meditatie geef ik masterclasses van 1 avond. 
Het aanbod wisselt, dus houd de site in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Eerstvolgende cursussen

Mindfulness 8-weekse (MBSR) – Woensdagochtend
Start eerstvolgende nieuwe groep:  21 november
Tijden: 9:30 – 12:00

Mindfulness Opfriscursus – Donderdagavond
Start 22 november (daarna 6 & 20 dec)
Tijden: 19:30-21:30

Masterclass ‘Happy App-ing’
Donderdag 29 november
Tijd 19:30 – 22:00

Masterclass ‘Vanuit je Hart’
Donderdag 13 december
Tijd: 19:30 – 22:00

Mindfulness 8-weekse (MBSR)

8 weken een sessie van 2.5 uur – zoals opgezet door John Kabat Zinn
Mindfulness betekent ‘volledig bewust zijn van de huidige ervaring’, en die zien zoals die is. Dat klinkt heel simpel. En dat is het eigenlijk ook. Alleen hebben we vaak een bewuste of onbewuste stem in ons hoofd die vindt dat het anders zou moeten zijn, dat je iets anders zou moeten hebben gedaan, dat de ander iets anders zou hebben moeten doen of zeggen, dat bang is dat er straks iets niet goed gaat, etcetera.
Als die stem er vaak is, dwingend is ( ‘maar het kan niet anders’, ‘het moet echt af’), je geen uitweg geeft, dan ontstaat er stress. 

Het is dan goed om te weten dat je kunt leren om anders met jezelf, en vooral met de aanwezigheid van die stem, om kunt gaan. Door middel van de oefeningen in de mindfulness 8-weekse krijg je hier handreikingen voor. 

Is het zweverig?
Nee. Je hoeft nergens in te geloven, alleen maar zelf te ervaren. Die ervaringen geven je uiteindelijk je inzichten, dus daar ben je zelf bij. 

Kost het tijd? 
Ja. Het kost best wel wat tijd: naast dat we elke week 2 1/2 uur bij elkaar komen, wordt er van je verwacht dat je heel regelmatig, liefst dagelijks, oefent. Daar ben je per dag al snel 45 minuten mee kwijt. 

Waarom 8 weken?
De 8-weekse Mindfulness training geeft je een geweldige basis om mindfulness echt een plek te geven in je dagelijks leven. Veel mensen ervaren er daardoor een blijvend effect van of pakken het op een moment dat het nodig is snel weer op. 
Dat is voor mij ook de reden om de training te geven: ik zou het geweldig vinden als je na die 8 weken mij niet meer nodig hebt (-; Gewoon, omdat je iets ontdekt hebt waar je je heel goed bij voelt en dat je zelf kunt toepassen, zelf verder kan ontwikkelen.

Voor wie is het geschikt?
Voor iemand die anders wil omgaan met stress, voor mensen die zich meer verbonden willen voelen met hun emoties of met hun leven, voor hen die het idee hebben dat het leven te snel voorbij vliegt, voor hen die voor een keuze staan en niet weten wat ze zelf zouden willen. 
Voor beginnende mediteerders, maar ook voor gevorderde die wat vastzitten in hun beoefening (zelf heb ik de cursus gedaan als ervaren meditator, en heb er nog steeds veel aan gehad). 

Geef je de ‘echte’ MBSR-cursus?
Zeker. Ik geef de training conform de officiële MBSR-opzet (ik ben gecertificeerd door het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam). Echter in aansluiting met wie ik ben: met beide voeten op de grond, zo praktisch en puur als ik kan zodat jij er ook echt wat aan hebt. Daarnaast doe ik soms oefeningen buiten als dat past en kan. 

Geef je korting?
Regelmatig. Ik vind het belangrijk dat ook mensen met een kleinere beurs de mogelijkheid hebben om een training te volgen. Als je student bent, of in een bezit bent van een StadsPas bijvoorbeeld, laat dat dan weten!

 

 

Cursusinformatie 8-weekse

Mindfulness 8-weekse (MBSR) – Woensdagochtend
Start eerstvolgende nieuwe groep:  21 november
Tijden: 9:30 – 12:00
Locatie: Workship, De Ceuvel 
Maximaal aantal deelnemers: 10

Kosten: €325,-
(kleine beurs? informeer naar korting)

Overige data: 28 november, 5, 12, 19 december, 9, 16, 13 januari. Stiltedag nog nader te bepalen

Mindfulness Opfriscursus

Heb jij een tijdje geleden een mindfulness training gedaan, maar is dat een beetje weggezakt? Je bent niet de enige: veel mensen hebben er moeite mee om zonder begeleiding regelmatig aan mediteren toe te komen. Om allerlei redenen. 

Dan is het soms moeilijk om weer te beginnen. Daar wil ik je graag bij helpen. In drie avonden, om de week, kom je weer bij elkaar in een groep. Je ontdekt hoe het ook al weer zat, met de milde aandacht en het niet oordelen. Je kan delen waar je tegenaan loopt en hoort de tips en ervaringen van anderen. Je hebt weer een stok achter de deur omdat je de groep na twee weken weer ziet. Maar zonder vast huiswerk, zodat je je eigen motivatie kunt ontdekken. Je doet de oefeningen weer, maar ik zorg ook voor nieuwe oefeningen die aansluiten bij waar je zit en de manier waarop je graag mediteert. Zodat je daarna weer een tijd zelf vooruit kan, met hernieuwde moed en energie!

Mindfulness Opfriscursus

3 x donderdagavond, om de week
Startdatum: Donderdagavond 22 november
Tijden: 19:30 – 21:30
Locatie: Workship, De Ceuvel
Kosten: €95,-

 

Masterclass ‘Happy App-ing’

Mediteer jij veel via Headspace, Calm, Buddify of een andere app? Vind je dat heel plezierig, maar vraag je je af of je het wel ‘goed’ doet, of hoe je je practice verder kan verdiepen? 
Een app is een geweldige hulp bij de dagelijkse meditatie. Maar als je het jezelf helemaal geleerd hebt via een app, heb je nooit de kans gehad iets te vragen over je eigen ervaring. Inzicht krijgen via een ander in wat je verder kan brengen. Leren van hoe anderen het doen. Tegelijkertijd heb je geen zin in een hele cursus: je weet het meeste immers al! Daarom een avond speciaal voor jou en anderen die vooral via apps mediteren. 
Haal meer uit je Headspace-tijd en kom naar de masterclass! 

Masterclass ‘Happy App-ing’

Datum: Donderdagavond 29 november
19:30 – 21:30
Locatie: Workship, De Ceuvel
Kosten: €35,-

 

Masterclass – ‘Vanuit je Hart’

Voor wie al iets aan meditatie of mindfulness heeft gedaan, maar zich wil verdiepen: een avond met prachtige meditaties om vanuit het hart te leven. 
Via het hart vergroot je de mogelijkheid om je te verbinden met anderen, en om te vergeven. Deze avond geeft je daar bijzondere en sterke oefeningen voor. 
 

 

Masterclass ‘Vanuit je Hart’


Datum: donderdag 13 december
Tijden: 19:30 – 22:00
Locatie: Workship, De Ceuvel 
Kosten: €35,-

Mindfulness individueel of als duo

Soms is een groepstraining niet mogelijk of op dit moment net niet wat jou past. Dan is het ook mogelijk om individueel of als duo (met je partner, beste vriend of vriendin) een training te volgen.
Ik nodig je in dat geval uit voor een gratis intake-gesprek waarin we kijken of het klikt en waar je naar verwachting het meest aan gaat hebben. 
Dat kan inderdaad een individuele- of duotraining zijn, maar misschien komen we ook wel op iets anders.  

Mindfulness individueel/duo

Data en tijden in overleg
Locatie: boot 2L, De Ceuvel
Kosten: €600,- (individueel), € 450,- (duo, pp)
De duur van een sessie is in dit geval korter, circa 1.5 uur. De stiltedag is altijd gecombineerd met een groep.

Intake is gratis

 

selfcompassion opens the heart for all beings
Locatie

De Ceuvel
Korte Papaverweg 2L
1032 XS Amsterdam

Contact

mindfulness@ankewijnja.nl
reh@ankewijnja.nl
+31 (0)621546663